Bács-Kiskun megye
Baranya megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye
Budapest
Balaton
Dél-alföldi régió
Dél-dunántúli régió
Észak-alföldi régió
Észak-magyarországi régió
Közép-dunántúli régió
Közép-magyarországi régió
Nyugat-dunántúli régió
Összes kategória
Összes település
Szaknévsor A-tól Z-ig
Jó tippek
Program tippek
Regisztráció
Hirdetésfeladás
Facebook nyereményjáték

Veszprém megye

 

 

 

 

Települések Veszprém megyében

 

 

Jó tippek Veszprém megyében

Hirdetés

Legutóbb feladott hirdetések Veszprém megyében

Ottk Buda

Ottk Buda

Budapest, Mészöly utca 4.
+36704255777

Ottk Buda

Kondor Szabóság

Kondor Szabóság

Budapest, Hunyadi tér 8..
06-1-344-5884

Kondor Szabóság

Ruyi Kínai Gyorsétterem

Ruyi Kínai Gyorsétterem

Budapest, Karinthy Frigyes út 42.
13445884

Ruyi Kínai Gyorsétterem

Pont ez kell!

Pont ez kell!

Szegvár, Kórógy utca 69.
06 63 364 400

Pont ez kell!

RB Fitness Kft.

RB Fitness Kft.

Hajdúszoboszló, Erzsébet utca 5.
+36 70 377 2787

RB Fitness Kft.

Penyigey Design

Penyigey Design

Budapest, Gubacsi út 6/c.
+36208280753

Penyigey Design

Veritas-Agro Kft.

Veritas-Agro Kft.

Szegvár, VI. külterület 53..
06 63 565 133

Veritas-Agro Kft.

Váczi-Vill Kft.

Váczi-Vill Kft.

Szentes, Lengyel utca 5.
0663561400

Váczi-Vill Kft.

Magyar Lupus Egyesület

Magyar Lupus Egyesület

Szegvár, Kórógy utca 69.
06 63 364 400

Magyar Lupus Egyesület

Tarcsai-Módi Bt.

Tarcsai-Módi Bt.

Debrecen, Deák Ferenc utca 43.
332111

Tarcsai-Módi Bt.

Egészségfejlesztési Iroda

Egészségfejlesztési Iroda

Szentes, Sima Ferenc utca 58.
0663313244

Egészségfejlesztési Iroda

Település keresése

 

Keress települést postai irányítószám vagy név szerint. Ha engedélyezed a helymeghatározást, könnyebben megtalálod azt a települést, ahol most jelenleg vagy. Kiterjesztheted a keresést egy megadott sugarú körben is, add meg, hogy hány km-es sugárban keresel. 

 

Program tippek Veszprém megyében


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; JTableEvent has a deprecated constructor in /chroot/home/parfumsc/jotipp.hu/html/administrator/components/com_jbusinessdirectory/tables/event.php on line 13

Veszprém megyéről

 

Veszprém megye magyarországi megye a Közép-dunántúli régióban. Északról Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye, keletről Fejér megye, délről a Balaton és Somogy megye, nyugatról Vas megye és Zala megye határolja. Az ország közepes nagyságú megyéihez tartozik. Területe három nagy tájegységre, a Kisalföld déli részére, a Bakony hegységre és a Balaton-felvidékre bontható. Székhelye Veszprém.
Veszprém megye a magyarországi turisztikai régiók közül a Közép-Dunántúli- és a Balatoni régióba tartozik, fő turisztikai vonzerejét a Balaton partja, a gyógyvizek, a Balaton-felvidék népművészeti és természeti értékei, a Bakony erdőségei, a nagy történelmi múlttal rendelkező városok és falvak, és a híres arborétumok jelentik. A borkedvelőket Badacsony, Csopak és Somló mintegy 6000 hektáros szőlőültetvényei, számos borászati üzem és magánpincészet várja. A megye a vitorlázás, lovaglás és sárkányrepülés egyik fő magyarországi központja. Turisztikailag jelentős hagyományos termékek a herendi porcelán, az ajkai kristály és a pápai sonka.
Veszprém megye térségében - a régészeti kutatások tanúsága szerint - az őskőkortól kezdve településnyomok tanúskodnak az emberi közösségek jelenlétéről. Építészeti és tárgyi-, valamint változatos etnikai kultúrhagyatéka kiemelkedően gazdag. A megye kulturális intézményrendszere - mint a múzeumok és kiállítóhelyek, levéltár és könyvtárhálózat, a közművelődési szervezetek élő kapcsolatot tartanak fenn a történelmi múlt és napjaink oktatási-, művelődési szükségleteinek ápolásában. Különlegesen gazdag a megye építészeti (műemléki-, népi építészeti és ipartörténeti) emlékekben. A megye értékes kulturális hagyatékéval való gondos sáfárkodására jellemző, hogy az országban elsőként Veszprém megye hozott létre számítógépes műemléki nyilvántartási adatbázist és adatszolgáltatást. Országosan elsőként a megyében alkalmaztak informatikát a településfejlesztési/rendezési - később a környezetvédelmi - tervezésben. Országos elismerést váltott ki a Veszprémi Várnegyed megmentésére indított és végrehajtott, a folyamatos régészeti kutatással párhuzamosan végzett és egyúttal a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó, összehangolt rekonstrukciós program.
Veszprém, becenevén a „Királynék városa” a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. A veszprémi vár a legnagyobb egységes lakott várnegyed a budai vár után. Látnivalói a Tűztorony, a Modern Képtár, a Csikász Galéria, a Piarista templom, a Téglagyűjtemény, a Dubniczay-ház – László Károly Gyűjtemény, és a Gizella Királyné Múzeum. Az érseki palota, Fellner Jakab tervei szerint épült, az 1700-as évekből származik. Freskói Johann Cymbal alkotásai. A Szent György-kápolna román kori, a Gizella-kápolna 13. századi gótikus műemlék. Az ősi Szent Mihály-székesegyház a 20. század eleji átépítés után neoromán stílust hordó építészeti emlék. Pápa városának legrégibb ma is álló épülete a 15. századi Korvin-ház. A belváros 19. századi, 20. század eleji polgárházainak nagy része mind fel van újítva, a Fő teret Közép-Európa egyik legszebb barokk terének tartják. A műemlék jellegű épületek megóvásáért, restaurációjáért Pápa 1989-ben Hild János-emlékérmet kapott. A várossal kapcsolatban gyakran említik a soktornyú jelzőt, bármely irányból közelít ugyanis az ember a városhoz, először a tornyait látja meg. Látható itt az Eszterházy-kastély, a Szent Anna-templom, a Bezerédy-ház és a Zichy-ház.
A Várpalotán található Thury vár ősét a 14. század második felében az itt birtokot szerző Újlakiak építették meg. 1566-ban kapitánya, Thury György védelmezte a töröktől, így később, 1593-ban került idegen kézre, majd 1687-ben véglegesen ismét keresztény csapatok birtokába. A 20. századra romossá lett építményt az 1960-as évek óta állítják helyre folyamatosan. A földszinten helytörténeti kiállítás illetve a palota épen fennmaradt részei tekinthetők meg. Itt kapott helyet a Gróf Sztáray Antal Bányászati Múzeum és a Magyar Vegyészeti Múzeum. A Zichy-kastély ad helyet az egyedülálló Trianon Múzeum gyűjteményének. Zirc város jelképe a ciszterci Bazilika minor, mely a középkori apátságtól nyugatra épült az 1700-as években, barokk stílusban. A templom tervezője ismeretlen, freskóit Wagmaister József, a Mária mennybevételét ábrázoló főoltárképet Franz Anton Maulbertsch készítette. A város központi részén elhelyezkedő ciszterci monostor jellegzetes épületének a templomhoz csatlakozó 18. századi szárnyait Witwer Márton karmelita szerzetes tervezte. Az épület 19. század közepi bővítéseknek köszönhetően az apátság még két látogatható intézményt fogad be: az ország egyetlen vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállítása található meg a templomkertről nyíló épület első emeletén. Továbbá, az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Reguly Antal Műemlékkönyvtár, mely a második emeleten található. A természettudományi múzeum 1972 óta működik, kiállításán diorámákban mutatják be a Bakony élővilágát, valamint a Kárpát-medence ásványait. A műemlékkönyvtár 65 000 kötetes állománya nagyrészt 18-19. századi, de találhatók egyedülálló ősnyomtatványok is. A város híres még a arborétumáról.
Csesznek egyik legfőbb látnivalója a cseszneki vár. Alaprajza egy téglalaphoz csatlakozó ötszöget formáz, középen belső udvarral. Déli oldalán alacsonyabb gazdasági épületek húzódtak, a többi fal a vár lakóépületeit rejtette. A déli oldalon egy félkör alaprajzú kis torony is állt. Az északnyugati bejáratot valószínűleg felvonóhidas kapu védte, melynek Garai-Cillei címeres szemöldökköve máig fennmaradt. Herend településen a porcelángyártás kőedény formájában 1826-ban indult, Stingl Vince alapításában. 1839-ben a hitelezője, Fischer Mór szerezte meg a manufaktúrát, aki felfejlesztette és dicsőségre vitte, nevéhez kötődik a művészi porcelángyártás bevezetése. 1964 óta működik Porcelánmúzeuma. Sümeg település található a sümegi vár, amely egyike a legnagyobb és legépebben fennmaradt erődítményeknek az országban. A 14. századi műemlék egy 270 méter magas hegyen épült. A Vármúzeum az épület történetét eleveníti fel, udvarán nyaranta lovagi játékokat rendeznek. Nemzetközi mércével mérhető művészeti értéket képviselnek a plébániatemplomban levő Maulbertsch freskók, a késő barokk Püspöki palota és a Ferences templom szoboralkotásai. A már a Balatoni régióba tartozó Tapolca város egyik legfőbb nevezetessége a központjában található a Tavasbarlang, melynek teljes hossza 3280 méter, mélysége a bejárattól számítva 16 méter. A barlangot 1903-ban fedezték fel, majd 1912-ben elkészült a villanyvilágítás, ezáltal megnyithatták a látogatók előtt. Egy szakasza csónakkal bejárható, azonban nagy része víz alatt van. A katolikus templom a 13. században épült román stílusban. A karthauziak ezt egészítették ki egy gótikus szentéllyel. Padányi Biró Márton veszprémi püspök 1756–1757-ben barokk hajót, a 19. század végén, Ley József plébános két oratóriumot építtetett a templomhoz. A Fő téren áll a barokk Szentháromság-szobor, amit Padányi Biró Márton veszprémi püspök állíttatott 1757-ben.

 

Járások Veszprém megyében

 

 • Ajkai járás · Központ: Ajka
 • Balatonalmádi járás · Központ: Balatonalmádi
 • Balatonfüredi járás · Központ: Balatonfüred
 • Devecseri járás · Központ: Devecser
 • Pápai járás · Központ: Pápa
 • Sümegi járás · Központ: Sümeg
 • Tapolcai járás · Központ: Tapolca
 • Várpalotai járás · Központ: Várpalota
 • Veszprémi járás · Központ: Veszprém
 • Zirci járás · Központ: Zirc

 

Kistérségek Veszprém megyében

 

 • Ajkai kistérség · Központ: Ajka
 • Balatonalmádi kistérség · Központ: Balatonalmádi
 • Balatonfüredi kistérség · Központ: Balatonfüred
 • Devecseri kistérség · Központ: Devecser
 • Pápai kistérség · Központ: Pápa
 • Sümegi kistérség · Központ: Sümeg
 • Tapolcai kistérség · Központ: Tapolca
 • Várpalotai kistérség · Központ: Várpalota
 • Veszprémi kistérség · Központ: Veszprém
 • Zirci kistérség · Központ: Zirc

 

Másik megye vagy régió választása


 

 

Jótipp.hu - Aki számít, itt van!

 

 

 

Hangvezérlés aktiválásához kattints ide!
Bejelentkezés

Jelentkezz be, ha szeretnéd kezelni megjelenésedet oldalunkon.

Még nem regisztráltál?
Itt a helyed!

Hírlevél


Iratkozz fel hírlevél szolgáltatásunkra s e-mailben elküldjük a legjobb ajánlatokat! Hírlevelünk ritkán - egy hónapban kb. 1-2 alkalommal - jelenik meg.

 • Üzleti hírlevelünket azon Olvasóinknak ajánljuk, akiknek van vállalkozásuk, s keresik a hatékony, de kis költségű reklámmegoldásokat.
 • Lakossági hírlevélre feliratkozók részére ügyfeleink legjobb ajánlatait küldjük el e-mailben.

Hirdetés

Facebook oldalunk

Vállalkozásod van?
Jelenj meg a Jótipp.hu portálon, akár ingyenesen.

Hirdetésfeladás

Itt a helyed!

© 2017 · jotipp.hu & jótipp.hu · Minden jog fenntartva!