Bács-Kiskun megye
Baranya megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye
Budapest
Balaton
Dél-alföldi régió
Dél-dunántúli régió
Észak-alföldi régió
Észak-magyarországi régió
Közép-dunántúli régió
Közép-magyarországi régió
Nyugat-dunántúli régió
Összes kategória
Összes település
Szaknévsor A-tól Z-ig
Jó tippek
Program tippek
Regisztráció
Hirdetésfeladás
Facebook nyereményjáték

Veszprém megye

 

 

 

 

Települések Veszprém megyében

 

 

Jó tippek Veszprém megyében

Hirdetés

Legutóbb feladott hirdetések Veszprém megyében

Penyigey Design

Penyigey Design

Budapest, Gubacsi út 6/c.
+36208280753

Penyigey Design

Informatikai Szaküzletek Kft.

Informatikai Szaküzletek Kft.

Szentes, Petőfi utca 1.
0663322333

Informatikai Szaküzletek Kft.

Ottk Buda

Ottk Buda

Budapest, Mészöly utca 4.
+36704255777

Ottk Buda

Kertszerviz

Kertszerviz

Szegvár, Tiszai u. 42.
20/516-5339

Kertszerviz

Szakáll Sándor egyéni vállalkozó

Szakáll Sándor egyéni vállalkozó

Budapest, Havanna utca 54..
+3612910698

Szakáll Sándor egyéni vállalkozó

Szentes-Bio Kft.

Szentes-Bio Kft.

Szentes, Drahos István utca 15.
06 20 547 2626

Szentes-Bio Kft.

Egészségfejlesztési Iroda

Egészségfejlesztési Iroda

Szentes, Sima Ferenc utca 58.
0663313244

Egészségfejlesztési Iroda

Váczi-Vill Kft.

Váczi-Vill Kft.

Szentes, Lengyel utca 5.
0663561400

Váczi-Vill Kft.

Kamatmentes Kölcsön

Kamatmentes Kölcsön

Budapest, Maglódi út 105/A.
06202727414

Kamatmentes Kölcsön

Veritas-Agro Kft.

Veritas-Agro Kft.

Szegvár, VI. külterület 53..
06 63 565 133

Veritas-Agro Kft.

Numizmatikai kellékek

Numizmatikai kellékek

Budapest, Alkotás utca 15-17.
06/30-525-6767

Numizmatikai kellékek

Szentesi Sport- és Üdülőközpont Nonprofit Kft.

Szentesi Sport- és Üdülőközpont Nonprofit Kft.

Szentes, Csallány Gábor part 4.
0663400100

Szentesi Sport- és Üdülőközpont Nonprofit Kft.

Település keresése

 

Keress települést postai irányítószám vagy név szerint. Ha engedélyezed a helymeghatározást, könnyebben megtalálod azt a települést, ahol most jelenleg vagy. Kiterjesztheted a keresést egy megadott sugarú körben is, add meg, hogy hány km-es sugárban keresel. 

 

Program tippek Veszprém megyében


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; JTableEvent has a deprecated constructor in /chroot/home/parfumsc/jotipp.hu/html/administrator/components/com_jbusinessdirectory/tables/event.php on line 13

Veszprém megyéről

 

Veszprém megye magyarországi megye a Közép-dunántúli régióban. Északról Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye, keletről Fejér megye, délről a Balaton és Somogy megye, nyugatról Vas megye és Zala megye határolja. Az ország közepes nagyságú megyéihez tartozik. Területe három nagy tájegységre, a Kisalföld déli részére, a Bakony hegységre és a Balaton-felvidékre bontható. Székhelye Veszprém.
Veszprém megye a magyarországi turisztikai régiók közül a Közép-Dunántúli- és a Balatoni régióba tartozik, fő turisztikai vonzerejét a Balaton partja, a gyógyvizek, a Balaton-felvidék népművészeti és természeti értékei, a Bakony erdőségei, a nagy történelmi múlttal rendelkező városok és falvak, és a híres arborétumok jelentik. A borkedvelőket Badacsony, Csopak és Somló mintegy 6000 hektáros szőlőültetvényei, számos borászati üzem és magánpincészet várja. A megye a vitorlázás, lovaglás és sárkányrepülés egyik fő magyarországi központja. Turisztikailag jelentős hagyományos termékek a herendi porcelán, az ajkai kristály és a pápai sonka.
Veszprém megye térségében - a régészeti kutatások tanúsága szerint - az őskőkortól kezdve településnyomok tanúskodnak az emberi közösségek jelenlétéről. Építészeti és tárgyi-, valamint változatos etnikai kultúrhagyatéka kiemelkedően gazdag. A megye kulturális intézményrendszere - mint a múzeumok és kiállítóhelyek, levéltár és könyvtárhálózat, a közművelődési szervezetek élő kapcsolatot tartanak fenn a történelmi múlt és napjaink oktatási-, művelődési szükségleteinek ápolásában. Különlegesen gazdag a megye építészeti (műemléki-, népi építészeti és ipartörténeti) emlékekben. A megye értékes kulturális hagyatékéval való gondos sáfárkodására jellemző, hogy az országban elsőként Veszprém megye hozott létre számítógépes műemléki nyilvántartási adatbázist és adatszolgáltatást. Országosan elsőként a megyében alkalmaztak informatikát a településfejlesztési/rendezési - később a környezetvédelmi - tervezésben. Országos elismerést váltott ki a Veszprémi Várnegyed megmentésére indított és végrehajtott, a folyamatos régészeti kutatással párhuzamosan végzett és egyúttal a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó, összehangolt rekonstrukciós program.
Veszprém, becenevén a „Királynék városa” a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. A veszprémi vár a legnagyobb egységes lakott várnegyed a budai vár után. Látnivalói a Tűztorony, a Modern Képtár, a Csikász Galéria, a Piarista templom, a Téglagyűjtemény, a Dubniczay-ház – László Károly Gyűjtemény, és a Gizella Királyné Múzeum. Az érseki palota, Fellner Jakab tervei szerint épült, az 1700-as évekből származik. Freskói Johann Cymbal alkotásai. A Szent György-kápolna román kori, a Gizella-kápolna 13. századi gótikus műemlék. Az ősi Szent Mihály-székesegyház a 20. század eleji átépítés után neoromán stílust hordó építészeti emlék. Pápa városának legrégibb ma is álló épülete a 15. századi Korvin-ház. A belváros 19. századi, 20. század eleji polgárházainak nagy része mind fel van újítva, a Fő teret Közép-Európa egyik legszebb barokk terének tartják. A műemlék jellegű épületek megóvásáért, restaurációjáért Pápa 1989-ben Hild János-emlékérmet kapott. A várossal kapcsolatban gyakran említik a soktornyú jelzőt, bármely irányból közelít ugyanis az ember a városhoz, először a tornyait látja meg. Látható itt az Eszterházy-kastély, a Szent Anna-templom, a Bezerédy-ház és a Zichy-ház.
A Várpalotán található Thury vár ősét a 14. század második felében az itt birtokot szerző Újlakiak építették meg. 1566-ban kapitánya, Thury György védelmezte a töröktől, így később, 1593-ban került idegen kézre, majd 1687-ben véglegesen ismét keresztény csapatok birtokába. A 20. századra romossá lett építményt az 1960-as évek óta állítják helyre folyamatosan. A földszinten helytörténeti kiállítás illetve a palota épen fennmaradt részei tekinthetők meg. Itt kapott helyet a Gróf Sztáray Antal Bányászati Múzeum és a Magyar Vegyészeti Múzeum. A Zichy-kastély ad helyet az egyedülálló Trianon Múzeum gyűjteményének. Zirc város jelképe a ciszterci Bazilika minor, mely a középkori apátságtól nyugatra épült az 1700-as években, barokk stílusban. A templom tervezője ismeretlen, freskóit Wagmaister József, a Mária mennybevételét ábrázoló főoltárképet Franz Anton Maulbertsch készítette. A város központi részén elhelyezkedő ciszterci monostor jellegzetes épületének a templomhoz csatlakozó 18. századi szárnyait Witwer Márton karmelita szerzetes tervezte. Az épület 19. század közepi bővítéseknek köszönhetően az apátság még két látogatható intézményt fogad be: az ország egyetlen vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállítása található meg a templomkertről nyíló épület első emeletén. Továbbá, az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Reguly Antal Műemlékkönyvtár, mely a második emeleten található. A természettudományi múzeum 1972 óta működik, kiállításán diorámákban mutatják be a Bakony élővilágát, valamint a Kárpát-medence ásványait. A műemlékkönyvtár 65 000 kötetes állománya nagyrészt 18-19. századi, de találhatók egyedülálló ősnyomtatványok is. A város híres még a arborétumáról.
Csesznek egyik legfőbb látnivalója a cseszneki vár. Alaprajza egy téglalaphoz csatlakozó ötszöget formáz, középen belső udvarral. Déli oldalán alacsonyabb gazdasági épületek húzódtak, a többi fal a vár lakóépületeit rejtette. A déli oldalon egy félkör alaprajzú kis torony is állt. Az északnyugati bejáratot valószínűleg felvonóhidas kapu védte, melynek Garai-Cillei címeres szemöldökköve máig fennmaradt. Herend településen a porcelángyártás kőedény formájában 1826-ban indult, Stingl Vince alapításában. 1839-ben a hitelezője, Fischer Mór szerezte meg a manufaktúrát, aki felfejlesztette és dicsőségre vitte, nevéhez kötődik a művészi porcelángyártás bevezetése. 1964 óta működik Porcelánmúzeuma. Sümeg település található a sümegi vár, amely egyike a legnagyobb és legépebben fennmaradt erődítményeknek az országban. A 14. századi műemlék egy 270 méter magas hegyen épült. A Vármúzeum az épület történetét eleveníti fel, udvarán nyaranta lovagi játékokat rendeznek. Nemzetközi mércével mérhető művészeti értéket képviselnek a plébániatemplomban levő Maulbertsch freskók, a késő barokk Püspöki palota és a Ferences templom szoboralkotásai. A már a Balatoni régióba tartozó Tapolca város egyik legfőbb nevezetessége a központjában található a Tavasbarlang, melynek teljes hossza 3280 méter, mélysége a bejárattól számítva 16 méter. A barlangot 1903-ban fedezték fel, majd 1912-ben elkészült a villanyvilágítás, ezáltal megnyithatták a látogatók előtt. Egy szakasza csónakkal bejárható, azonban nagy része víz alatt van. A katolikus templom a 13. században épült román stílusban. A karthauziak ezt egészítették ki egy gótikus szentéllyel. Padányi Biró Márton veszprémi püspök 1756–1757-ben barokk hajót, a 19. század végén, Ley József plébános két oratóriumot építtetett a templomhoz. A Fő téren áll a barokk Szentháromság-szobor, amit Padányi Biró Márton veszprémi püspök állíttatott 1757-ben.

 

Járások Veszprém megyében

 

 • Ajkai járás · Központ: Ajka
 • Balatonalmádi járás · Központ: Balatonalmádi
 • Balatonfüredi járás · Központ: Balatonfüred
 • Devecseri járás · Központ: Devecser
 • Pápai járás · Központ: Pápa
 • Sümegi járás · Központ: Sümeg
 • Tapolcai járás · Központ: Tapolca
 • Várpalotai járás · Központ: Várpalota
 • Veszprémi járás · Központ: Veszprém
 • Zirci járás · Központ: Zirc

 

Kistérségek Veszprém megyében

 

 • Ajkai kistérség · Központ: Ajka
 • Balatonalmádi kistérség · Központ: Balatonalmádi
 • Balatonfüredi kistérség · Központ: Balatonfüred
 • Devecseri kistérség · Központ: Devecser
 • Pápai kistérség · Központ: Pápa
 • Sümegi kistérség · Központ: Sümeg
 • Tapolcai kistérség · Központ: Tapolca
 • Várpalotai kistérség · Központ: Várpalota
 • Veszprémi kistérség · Központ: Veszprém
 • Zirci kistérség · Központ: Zirc

 

Másik megye vagy régió választása

Joomla! Debug Console